CUM TREBUIE SA TRAIM? - Etica in secolul egoismului
Prefata
de Peter Singer

Traducere de Gheorghe si Patricia Obreja

Peter Singer

"Mai este ceva pentru care merita sa traiesti? Mai este ceva ce merita sa obtii in afara de bani, dragoste si sa avem grija fata de propria familie? Daca e, ce poate fi? A discuta despre 'ceva pentru care sa traiesti' are o tenta religioasa, dar multi oameni care nu sunt deloc religiosi au sentimentul ca este posibil sa le lipseasca ceva elementar ce le-ar putea da vietii semnificatia care le lipseste. Pe deasupra, acesti oameni nu sunt nici profund angajati in vreun sistem politic. In ultimul secol lupta politica a umplut locul ce apartinea religiei in alte vremuri sau culturi. Nimeni dintre cei care reflecta asupra istoriei recente nu poate sa creada ca doar politica va fi suficienta pentru a ne rezolva problemele. Dar pentru ce altceva am putea trai? In aceasta carte am sa dau un raspuns. Acest raspuns este vechi ca si inceputul filozofiei, dar este nevoie de el acum mai mult ca niciodata. Raspunsul este ca putem trai etic. Facand asta ne facem parte din traditia globala, interculturala. Mai mult, vom afla ca a trai etic nu este un sacrificiu de sine, ci o implinire de sine."

"Daca ne putem detasa de preocuparile noastre imediate si sa privim lumea ca un intreg si locul nostru in ea, devine absurd faptul ca unii oameni au probleme in a gasi ceva pentru care sa traiasca. Sunt atatea care trebuie facute. Cand aceasta carte era aproape terminata, trupele Natiunilor Unite intrau in Somalia in incercarea de a se asigura ca proviziile de hrana ajungeau la populatia infometata de acolo. Desi aceasta incercare nu a dat rezutatele dorite, a fost cel putin un semn de speranta ca natiunile bogate sunt pregatite sa faca ceva in legatura cu foametea si suferinta din tarile sarace. Putem invata din acest esec, astfel incat incercarile viitoare sa fie mai reusite. Probabil ca intram in o noua era in care nu o sa mai stam pur si simplu in fata televizorului sa ne uitam cum unii copii mor iar noi sa ne continuam vietile indestulate fara a fi marcati. Nu doar aceste crize majore si dramatice merita atentia noastra, sunt nenumarate alte situatii, la scara mai mica, care sunt la fel de rele si care pot fi prevenite. Oricat de mare este aceasta activitate, este doar una din cauzele multe si urgente careia cei care cauta un scop in viata se pot dedica. "

"Problema este ca majoritatea oamenilor au doar o vaga idee despre ceea ce trebuie facut pentru a trai etic. Ei inteleg prin etica un set de reguli care ne interzic sa facem anumite lucruri. Nu o percep ca pe un concept de baza despre cum trebuie sa traim. Oamenii traiesc in mare parte o viata egoista, nu pentru ca s-au nascut egoisti, dar pentru ca alternativele par ciudate, jenante sau pur si simplu fara sens. Ei nu vad nici o modalitatea de a avea un impact asupra lumii, si daca ar avea, de ce sa se deranjeze? Nereusind niciodata sa devina religiosi, ei nu vad altceva pentru care sa traiesti, decat obtinerea propriului profit de ordin material. Dar posibilitatea de a trai etic ne ofera un mod de a iesi din acest imaps. Aceasta posibilitatea face subiectul cartii de fata."

"Ficeare carte reflecta experienta personala, fara sa conteze prin prisma cator scoli aceasta experienta ar fi filtrata. Interesul meu pentru acest subiect a inceput cand am absolvit Universitatea din Melbourne. Lucrarea de master s-a intitulat 'De ce sa fiu moral?'. Lucrarea analiza intrebarea si examina raspunsurile date de filozofii din ultimii 2500 de ani. Concluzia era ca nici unul dintre raspunsuri nu era cu adevarat satisfacator. Apoi am petrecut 25 de ani studiind si predand etica si filozofia sociala la universitati din Anglia, America si Australia."

"In prima parte a acelei perioade am luat parte la opozitia fata de razboiul din Vietnam. Aceasta a fost baza pentru prima mea carte 'Democratie si Nesupunere', despre problemele de ordin etic alte nesupunerii fata de legi nedrepte. A doua mea carte 'Eliberarea Animalelor', argumenteaza ca felul in care tratam animalele este de neacceptat din punct de vedere etic. Acea carte a jucat un mare rol in nasterea si cresterea a ceea ce acum este o miscare la nivel mondial. Am activat in cadrul miscarii nu doar ca filozof, dar si ca membru activ al unor grupuri care doresc o schimbare in acest domeniu."

"Apoi am fost implicat la fel atata ca filozof cat si ca participant obisnuit, in o varietate de alte cauze cu o puternica baza etica: ajutor pentru natiunile in curs de dezvoltare, ajutor pentru refugiati, legalizarea eutanasiei voluntare, pastrarea mediului si in alte cauze ecologice. Toate mi-au dat sansa de a ajunge sa cunosc oamenii care au renuntat la timpul lor, la banii lor si de multe ori la mare parte din vietile lor particulare pentru o cauza de ordin etic. Si asta mi-a dat o intelegere mai profunda a ceea ce inseamna sa incerci sa traiesti etic."

Este interzisa publicarea acestor materiale pe orice alt site!