Drepturile maimutelor si ale oamenilor
de Peter Singer - Iulie 2008

The Rights of Apes – and Humans

Copyright: Project Syndicate, 2008
www.project-syndicate.org

Traducere de Patricia Obreja

Peter Singer

In 25 iunie 2008, un vot istoric, Comisia pentru Mediu, Agricultura si Pescuit a parlamentului spaniol a declarat sustinerea ei pentru The Great Ape Project - proiectul “Maimuta superioara”, o propunere de a acorda dreptul la viata, libertate si protejare impotriva torturii a rudelor noastre neumane cele mai apropiate: cimpanzeii, bonobo (cimpanzeii pitici), gorilele si urangutanii. Alte tari precum Noua Zeelanda si Marea Britanie, au facut pasi importanti pentru protejarea maimutelor superioare impotriva experimentelor dureroase, dar nici un parlament nu a declarat ca un animal poate fi considerat o persoana cu drepturi.

Rezolutia, a carei adoptare este asteptata in curand, indruma guvernul spaniol sa promoveze o declaratie similara la nivelul intregii Europe Unite. Cheama de asemenea guvernul sa adopte, in un an, legislatie care sa interzica eventualele experimente vatamatoare pe maimutele superioare, experimente care nu sunt in interesul lor.

Tinerea maimutelor superioare in captivitate va fi permisa numai pentru scopuri de conservare, si atunci in conditiile cele mai bune pentru maimute. Mai mult recomanda ca Spania sa promoveze la nivelul organizatiile internationale pentru a se asigura ca maimutele superioare sunt protejate de tratamentele rele, sclavie, tortura, omorare si exterminare.

Paola Cavalieri si cu mine am fondat Proiectul Maimuta Superioara in 1993 pentru a darama barierele dintre animalele umane si cele neumane. Cercetatori ca Jane Goodall, Diane Fossey, si Birute Galdikas au aratat ca maimultele superioare sunt fiinte ganditoare si constiente de sine, cu vieti emotionale bogate, pregatind astfel terenul pentru extinderea drepturilor fundamentale pentru ele.

Daca privim drepturile omului ca pe ceva ce toti oamenii au, indiferent cat de limitate sunt capacitatile lor intelectuale sau emotionale, cum putem nega aceleasi drepturi maimutelor superioare, care in mod evident depasesc anumiti oameni in ratiune, constiinta de sine si legatura emotionala cu altii? A face asta ar inseamna sa aratam o prejudecata fata de alte fiinte doar pentru ca nu sunt membri ai speciei noastre – o prejudecata pe care o numim specisism, pentru a sublinia asemanarea sa cu rasismul.

Proiectul Maimuta Superioara cauta sa schimbe felul in care privim maimutele superioare, si pana la urma, animalele in general. Rezolutia spaniola marcheaza primul accept oficial al acestui punct de vedere.

Untilizarea termenului de 'sclavie' care desemneaza ceva care este rau pentru animale este semnificativ in un mod special, pentru ca pana acum s-a presupus ca animalele sunt sclavii nostri de drept, pe care ii putem folosi asa cum vrem, sa care poveri, sa fie un fel de modele umane pentru cercetare, sau sa produca oua, lapte sau carne. Recunoasterea de catre guvern a faptului ca poate fi gresit sa exploatezi animalele este o fisura semnificativa in acest perete al importantei morale exclusive, pe care l-am cladit in jurul propriei noastre specii.

In timp ce parlamentarii spanioli au luat in considerare drepturile animalelor, in Austria 10 lideri ai unor asociatii de protectia animalelor, sunt pentru a 5-a saptamana in puscarie. Pe 21 Mai 2008, politia a dat buzna in 23 de locatii separate, a ridicat oamenii din paturile lor, le-au pus pistoale la tample si au obligat unul dintre liderii uneia dintre organizatiile de protectia animalelor sa stea in un loc public aproape dezbracat timp de 2 ore. Politia a confiscat calculatoarele si documentele, anihiland miscarea pentru drepturile animalelor care se pregatea sa lanseze o noua initiativa pentru acordarea protectiei animalelor in constitutia austriaca.

Cei 10 lideri arestati sunt retinuti fara acuzatii clare impotriva lor, fiind pusi sub incidenta unei aceleiasi legi ca si membri organizatiilor criminale de tip mafiot. Politia nu a prezentat nici o dovada ca cei arestati au fost implicati in acte de violenta. Si totusi un tribunal a hotarat ca ei vor ramane in inchisoare pana in septembrie.

Dupa 17 zile de inchisoare, 3 au fost acuzati de amenintarea unui ofiter de presa al unui magazin de moda. Altuia, Martin Baluch, i-a fost intocmit un dosar de 1500 de pagini pentru a justifica arestarea sa. In dosar numele sau este mentionat doar de 3 ori, de fiecare data in legatura interviurile acordate sau articolele scrise.

In mod ironic, Balluch, un om stralucit cu doctorate in fizica si filozofie, este unul dintre adeptii caii fara violenta, democratice, pentru realizarea reformei in domeniul drepturilor animalelor. Intr-un eseu scris pentru 'In apararea animalelor', o carte pe care am editat-o si care a aparut in 2006 el scria: 'Nici un atac de gherila de genul celor conduse de Frontul pentru Eliberarea Animalelor nu poate afecta fermele industriale asa cum o poate face noua lege austriaca.'.

In ultimii ani, organizatiile austriece de protectia animalelor au avut succes in convingerea alegatorilor sa sustina legi care interzic custile pentru gainile outoare, custile pentru cresterea iepurilor pentru carne, si cresterea animalelor pentru blana. Asa cum scrie Balluch 'O lege care interzice o industrie intreaga afecteaza mult mai mult industria care abuzeaza animalele decat orice altceva poate face miscarea pentru drepturile animalelor in general'.

Persecutiile politiei fata de miscarea pentru drepturile animalelor par a fi o incercare a Partidului Conservator, care controleaza Ministerul de Interne, si a sustinatorilor industriei zootehnice sa hartuiasca o initiativa legitima si pasnica legata de felul in care tratam animalele. Este socant ca asa ceva se poate intampla in democratia europeana.

Este interzisa publicarea acestor materiale pe orice alt site!