Pasandu-ne de animale in era febrei aftoase
de Peter Singer

Caring about Animals in the Era of Foot and Mouth

Copyright: Project Syndicate
www.project-syndicate.org

Traducere de Patricia Obreja

Peter Singer

Recent la televiziunea britanica, un fermier inlacrimat vorbea despre faptul ca oile sale sunt impuscate pentru a preveni raspandirea febrei aftoase: 'Ne pare atat de rau sa vedem mieii cum mor – ei ar trebui sa fie simbolul primaverii, al unei vieti noi. Dar ei acum mor din cauza acestei boli ingrozitoare.' Cata ipocrizie!

Inainte de a incepe sa va fie mila de fermier, intrebati-va un lucru: care ar fi fost soarta mieilor daca nu s-ar fi raspandit febra aftoasa? Fermierul ar fi luat aceste mici simboluri ale primaverii de langa mama lor, le-ar fi inghesuit in camioane si le-ar fi trimis la abator. Simbolul unei noi vieti ar fi devenit carne moarta. Apoi fermierul ar fi primit bucuros un cec pentru ceea ce a facut. (El oricum va primi un cec, de vreme ce fermierii sunt compensati de guvern pentru animalele impuscate pentru a stapani raspandirea bolii)

Poate ca mieii au pierdut cateva saptamani de viata fiind impuscati, dar au fost scutiti de asemenea de dezastrul separarii de mama lor, de mizeria transportului, posibil de sute de kilometri, de inghesuiala si teroarea abatorului.

Cand porcii crescuti intensiv sunt impuscati ca o masura de control a bolilor, ei pierd chiar si mai putin. Tinuti inauntru toata viata lor, pe beton gol fara nici o forma de culcus – porcii iubesc culcusul, dar costa bani si face curatenia mai greu de pastrat – fara nici o activitate cu exceptia mancatului, este greu de imaginat ca o viata mai lunga le-ar aduce vreun beneficiu. Este o chestiune de judecata, poate nu toti imi dau dreptate, dar din punctul meu de vedere, dintre porcii crescuti industrial cei norocosi sunt cei impuscati in ferme. Cei mai ghinionisti trebuie sa traiasca mai mult.

Am citit articole in ziare in care se spunea ce ingrozitor este, acest macel in masa a mii de animale. Ei puneau sub semnul intrebarii necesitatea sa, observand ca boala in sine nu prezinta nici un risc pentru sanatatea oamenilor, si chiar la animale 9.5% isi revin in o saptamana, doua – sau si-ar reveni, daca nu ar fi impuscate. Exista chiar si un vaccin pentru asta.

Ziaristii subliniau ca adevaratul motiv al macelului este economic. Boala produce o scadere temporara a productiei, si o data ce febra aftoasa apare intr-o tara, alte tari vor interzice importul de carne si produse lactate din tara respectiva deoarece nu vor ca boala sa se ia si la animalele lor.

Vaccinarea, oricum, nu rezolva problema exportului, deoarece produce false teste pozitive la analiza sangelui, astfel incat importatorii nu vor sti daca au gasit un animal bolnav sau unul care a fost doar vaccinat impotriva bolii respective. Se pot face mai departe teste pentru a deosebi animalele bolnave de cele vaccinate doar, dar sunt scumpe si inca nu este dovedit ca ar fi de incredere. Pentru a fi in siguranta, tarile interzic importul animalelor vaccinate.

Deci, dupa ce au demonstrat ca macelarirea este inutila, se spune apoi ca trebuie sa inceteze, ca arata o atitudine gresita fata de animale, ca trebuie sa le aratam mai mult respect, si sa nu le tratam doar ca obiecte. In vreme ce cei care spun asta nu sunt vegetarieni, spun ca sunt atat au fost de dezgustati de ce au vazut la televizor, ca s-au gandit sa renunte la carne.

Va rog! Unde au fost acesti oameni pana acum? Ar fi trebuit sa stiti deja ca aceste animale ajung la abator oricum! Daca stii sa citesti, si nu te tii la distanta in mod deliberat de orice iti poate strica confortul, trebuia sa stii pana acum ca intreaga industrie animaliera este inutila, si ca ar fi mai sanatos si mai ecologic ca ea sa nu existe!

Aceste animale sunt doar unelte in mainile noastre, si acesta este singurul scop al existentei lor. Cum ar putea fermierii sa le trateze cu respect cand consumatorii vor carne mai ieftina si supermarketurile isi folosesc intreaga putere pentru a forta producatorii sa foloseasca toate mijloacele pentru a reduce costurile?

Da! Renunta la carne! Este cea mai buna decizie pe care o poti lua, si mai bine mai tarziu decat nicioadata! Dar nu o lua pentru ca iti e mila de animalele impuscate. Renunta pentru ca acest macel vazut la televizor a adus in sfarsit in casa ta adevarul despre fermele industrializate de astazi.

Este interzisa publicarea acestor materiale pe orice alt site!