Porcii, viteii si democratia americana
de Peter Singer, Decembrie 2006

Pigs, Calves, and American Democracy

Traducere de Patricia Obreja

Peter Singer

Dintre toate titlurile din ziare despre democratii ce au preluat conducerea Congresului American in alegerile din noimebrie, un mare rezultat al alegerilor a fost ignorant. Desi a scos in evidenta imperfectiunile sistemului politic american, mi-a redat credinta in compasiunea americanului obisnuit.

In Arizona, cetatenii pot, prin strangerea unui numar suficient de semnaturi, sa supuna o propunere de lege votului direct al cetatenilor. In acest an, una dintre problemele de pe buletinele de vot a fost interzicerea legarii sau inchiderii scroafelor gestante, sau a viteilor crescuti pentru carne, in asa fel incat sa impiedice animalul sa se intoarca in mod liber, sa se culce pe jos, sau sa isi poata intinde complet memebrele.

Cei care stiu putine despre fermele de crestere intensiva se pot intreba de ce o astfel de legislatie ar fi necesara. In conditiile de ferma care erau generale acum 50 de ani, si care inca mai exista in anumite tari, toate animalele au spatiul necesar pentru a se intoarce si a-si intinde membrele.

Astazi, insa, aproape 90% dintre scroafele gestante – mamele porcilor care sunt crescuti si omorati pentru carne, slanina si sunca – isi petrec cea mai mare parte a vietii inchise in custi care masoara aproximativ 0.6m x 2.2m. Sunt incapabile sa se intoarca, sa stea culcate cu picioarele complet intinse, sau sa se miste mai mult de un pas inainte si un pas inapoi. Alte scroafe sunt legate cu funii foarte scurte, care le impiedica sa se intoarca.

Viteii crescuti pentru carne sunt de asemenea tinuti inchisi pentru toata durata vietii lor in staule individuale, care nu le permit sa se intoarca, sa se intinda sau sa isi intinda picioarele. Aceste metode sunt pentru economisirea fortei de munca – fac managementul animalelor mai usor si scad necesarul de forta de munca, astfel incat ferme cu mii si zeci de mii de animale sa angajeze mai putina forta de munca si mai putin pregatita. De asemenea preintampina animalul sa isi pierda energia miscandu-se sau batandu-se cu celelalte animale.

Acum cativa ani, dupa proteste din partea organizatiilor de protectia animalelor, Uniunea Europeana a creat un raport din partea Comitetului Stiintific Veterinar asupra acestor metode. Comitetul a aflat ca animalele sufera din cauza ca sunt incapabile de a se misca liber si din lipsa oricarei activitati zilnice. Bunul simt ar fi ajuns, bine-nteles, la aceeasi concluzie.

Urmand raportului, UE stabileste date prin care aceste practici vor fi interzise. Pentru viteii de carne data, 1 Januarie 2007, este aproape. Staulele individuale pentru scroafe, deja interzise in UK si Suedia, vor fi interzise in intreaga UE din 2013. Masuri de imbunatatire a vietii gainilor outoare, care sunt in mod obisnuit inghesuite in custi metalice, sunt de asemenea luate in considerare.

In US nu se intrevad astfel de masuri la nivel national. In trecut, cand prieteneii mei din Europa m-au intrebat de ce US este asa in spatele Europei cand vine vorba despre protectia animalelor, nu am avut nici un raspuns. Cand m-au presat sa raspund, a trebuit sa admit ca explicatia poate fi ca americanilor le pasa mai putin de animale decat europenilor.

Apoi in 2002, sustinatorii protectiei animalelor au pus pe buletinele de vot propunerea de a interzice staulele pentru scroafe. Spre surprinderea multora, a castigat aprobarea a 55% dintre cei care au votat. Luna trecuta in Arizona, in ciuda opozitiei din partea agricultorilor, interzicerea custilor mici pentru scroafe si pentru viteii de carne a trecut de asemenea, cu 62%.

Nici Florida si nici Arizona nu sunt state deosebit de progresiste – ambele au votat pentru George W. Bush in 2004. Deci rezultatele sugereaza ca daca americanilor li s-ar da sansa sa voteze in legatura cu tinerea scroafelor gestante si a viteilor de carne in staule stramte, majoritatea ar vota nu. Americanilor pare sa le pese de animale la fel de mult ca si europenilor.

Deci, pentru a explica diferenta dintre Europa si US in ceea ce priveste bunastarea animalelor de ferma, trebuie sa ne uitam la sistemul politic. In Europa, preocuparea votantilor pentru protectia animalelor a fost eficienta in a influienta membri ai paralamentului atat national cat si al celui European, rezultand in legi nationale si directive europene care raspund acestor preocupari.

In US, prin contrast, preocupari similare nu au avut nici un efect simtitor asupra membrilor Congresului. Aici nu exista legislatie federala pentru bunastarea animalelor de ferma, si foarte putina la nivel anumitor state. Asta, cred, este din caza ca agricultura pune zeci de mii de dolari in buzunarele reprezentantilor Congresului care doresc sa fie re-alesi. Miscarea de protectia animalelor, in ciuda suportului public, a fost incapabila sa faca fata politicului.

In politica electorala a US, banii conteaza mai mult decat opiniiile votantilor. Disciplina de partid este slaba, iar congresmenii trebuie sa stranga singuri banii necesari pentru a fi re-alesi - si asta se intampla la fiecare 2 ani pentru unii dintre ei. In Europa, unde disciplina de partid este puternica, si partidele, nu candidatii individuali, finanteaza campania electorala, banii joaca un rol mai putin important. In US, natiune care se mandreste cu traditiile ei democratice, porcii si viteii sunt putin probabil singurii invinsi.

Este interzisa publicarea acestor materiale pe orice alt site!